Kuchnia krakowska – historia, specyfika, znaczenie

Czy w ogóle istnieje coś takiego jak kuchnia krakowska? Czy krakowianie mają własne niepowtarzalne upodobania kulinarne i smaki? Odpowiedzi na te pytania poszukamy już w środę, 19 maja podczas kolejnego wykładu online z cyklu „Podano do stołu” Muzeum Krakowa.

„Nie ma wątpliwości, że w Krakowie, jak w każdym zakątku świata, podstawę stanowi kuchnia regionalna uzależniona od klimatu, miejscowych upraw i dostępu do składników, na przykład przypraw – zwłaszcza tych sprowadzanych z odległych obszarów.

Historycznie rzecz biorąc dawny Kraków jako miasto intensywnej wymiany handlowej na pewno był pod tym względem uprzywilejowany. Kolejnym czynnikiem kształtującym charakter miejscowej kuchni była różnorodność narodowa dawnych mieszkańców miasta. W XIX wieku dał się zauważyć wpływ Wiednia i cukierników przybyłych z obszaru Szwajcarii. Niektóre tradycje potraw, a zwłaszcza deserów i słodyczy, trwają do dziś i stanowią wyłączną miejscową specyfikę. Zapraszamy na spotkanie pełne dawnych smaków i wspomnień!” – czytamy w zapowiedzi wydarzenia na stronach internetowych Muzeum Krakowa.

Wykład, który poprowadzi Marta Marek, rozpocznie się w środę, 19 maja, o godz. 17.00 i będzie transmitowany na profilu Muzeum Krakowa na Facebooku.

Muzeum Krakowa / materiały prasowe

Podziel się tą informacją: