Posmakuj renesansowych historii na Jarmarku Świętojańskim

 

Już 16 czerwca, tradycyjnie na Bulwarze Czerwieńskim pod Wawelem, rozpocznie się tegoroczny Jarmark Świętojański. Przez trzy dni, od piątku do niedzieli, wszyscy chętni będą mogli przenieść się choć na chwilę w fascynujący świat renesansu. Czekać będą: spektakle, bale, pokazy walki oraz uczty. Zanim jednak rozpocznie się Jarmark czeka nas spektakularna premiera: wielka akcja kulinarna w dziesięciu krakowskich restauracjach, podczas której będzie można skosztować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony!

Ósma już edycja Jarmarku Świętojańskiego rozpocznie się 16 czerwca. Bohaterką pierwszego dnia będzie Anna Jagiellonka przygotowująca się do balu wydawanego dla niej w ogrodach zwierzynieckich przez Henryka Walezego. Motywem przewodnim będą warsztaty tańca, pokazy mody urozmaicane scenkami komedii dell’arte. Wieczorem pod Wawel przypłynie na barce fundacji Horyzont Zdarzeń – Henryk Walezy, którego powita na nabrzeżu cały dwór.

W drugim dniu świętować będziemy imieniny królów Zygmuntów: Starego i Augusta – dziewięcioletniego, jeszcze przed koronacją. Z tej okazji zaplanowano rozmaite pokazy, a Orszak Wszystkich Bractw przejdzie przez Rynek Główny i będzie zachęcać mieszkańców miasta i turystów do wspólnej zabawy na Bulwarze Czerwieńskim.

W niedzielę 18 czerwca na Jarmark przybędzie, konno w asyście husarii, król Stefan Batory. Spotka się tu z żoną Anną Jagiellonką i wspólnie z wszystkimi bractwami będą świętować szczęśliwy powrót króla z wojny z Moskwą w Inflantach.

To tylko część historycznych atrakcji zaplanowanych w ramach tegorocznego Jarmarku. Na wszystkich gości czekać będzie codziennie mnóstwo atrakcji, występów, spektakli, warsztatów i koncertów. Przez wszystkie trzy dni otwarte będą także kramy i warsztaty rzemieślnicze. Tradycyjnie już nie zabraknie niespodzianek dla najmłodszych: będą mogli przyjrzeć się pracy powroźników, garncarzy, płatnerzy, drukarzy, drzeworytników i cyrulików. Chętni powalczą o patenty: jarmarcznika, podkuchennego królewskiego oraz drabanta, a także spróbować potraw, którymi posilano się w czasach zygmuntowskich.

Złoty Wiek na talerzu

– Kulinarne dziedzictwo Polski jest bardzo bogate. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak różnorodna była dworska kuchnia w XVI wieku i jak różniła się od tego, co jadały niższe warstwy społeczne. Postaramy się to pokazać podczas Jarmarku Świętojańskiego – mówi Robert Rozciecha, zastępca dyrektora Krakowskiego Biura Festiwalowego.

Rekonstrukcją kulinarną zajmować się będą m.in. Małgorzata Krasna-Korycińska, historyczka kulinariów, archeolożka i muzealniczka, czy Hanna i Paweł Lisowie, którzy odtwarzają receptury z czasów dawnych Słowian i podadzą potrawy na bazie soczewicy i kasz, a także pokażą, jak w dawnych czasach konserwowano żywność, a Anna Rumińska („Chwastożercy”) opowie o zastosowaniach dzikich roślin kuchni i ziołolecznictwie. Głód zaspokoić będzie można choćby brejami, brejkami i kutasikami w Kuchni Rycerskiej oraz daniami inspirowanymi kuchnią dworską renesansu.

W kuchni królowej Bony

Niecodzienna atrakcja czeka już od 9 czerwca na wszystkich smakoszy. Do 18 czerwca, w dziesięciu krakowskich restauracjach, będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony.

Szefowie kuchni w Albertinie, Białej Róży, Bistro 11, Filipa 18, Gościnnej Chacie, Stole, Twoim Kucharzu, Weselu, Wierzynku i Winestone nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni i sprowadzanych z słonecznej Italii produktów. W specjalnym menu znalazły się m.in. kapłon ze szparagami i kaszą królewską, perlica z dżemem z pomidorów i cebuli, szparagami i kaszą jaglaną, ossobuco z rogacza pieczone w sosie czosnkowo-jałowcowym na runie leśnym z ziemniaczkami, czy pieczony udziec z indyka z kasztanami z szafranem, migdałami i koprem włoskim w cytrusach oraz sosem miodowym.

Wszystkich, którzy chcą dobrze przygotować się do czerwcowych spotkań z historią zachęcamy do udziału w dwóch spacerach z Mariuszem Wollnym – pisarzem, etnografem, twórcą niezwykle popularnego cyklu powieści o Kacprze Ryxie. 10 czerwca o godz. 10.00 zapraszamy do wędrówki pod hasłem „Sztuka i zbrodnia w renesansowym Krakowie, czyli dziwne i tragiczne losy Bartłomieja Berecciego, twórcy Kaplicy Zygmuntowskiej na Wawelu”, a dzień później – w niedzielę 11 czerwca, także o godz. 10.00 – zapraszamy na spacer śladami „Sztuk tajemnych i czarnoksiężników w renesansowym Krakowie, czyli o wielkiej trójcy magów: Fauście, Twardowskim i Sędziwoju”.

Uczestnictwo w spacerach jest bezpłatne. Wystarczy zarezerwować miejsce za pośrednictwem systemu Evenea.pl.

Szczegółowe informacje na stronie internetowej jarmarkswietojanski.eu.

Podziel się tą informacją: