Smoczy apetyt. Opowieść o krakowskiej kuchni

Niezwykła podroż przez smaki i zapachy wieków. Tak najkrócej można opisać najnowszą książkę Mieczysława Czumy i Leszka Mazana „Smoczy apetyt. Opowieść o krakowskiej kuchni”. Spotkanie autorskie, promujące tę najnowszą publikację, odbędzie się we wtorek, 24 maja o godz. 19.00, w Dworku Białoprądnickim.

Kraków to miasto niezwykłe pod wieloma względami – bogactwo historii, kultury i tradycji obejmuje także sztukę kulinarną. Dla wielu zaskoczeniem może być fakt, że krakowskie dziedzictwo kulinarne to także street food. Już w średniowieczu działały na ulicach faryny, czyli przenośne stragany z prostą żywnością dla mieszczan, kupców, żaków. Natomiast popularna ostatnio maczanka po krakowsku to „odkryty na nowo” przysmak krakowskich fiakrów, jedzony już w XVII wieku.

To właśnie kulinarnej przeszłości i teraźniejszości stolicy Małopolski Mieczysław Czuma i Leszek Mazan poświęcili swoją najnowszą książkę „Smoczy apetyt”. To bogato ilustrowana, niezwykła opowieść o kulinarnej przeszłości i teraźniejszości stolicy Małopolski. Teksty Autorów wzbogacone zostały felietonami m.in. Mikołaja Reya, Rafała Sonika czy Charlesa Daigneaulta. Nie zabrakło też fotografii i ilustracji, a także autorskich przepisów dla wszystkich kochających kulinarne eksperymenty.

Książkę będzie można nabyć podczas spotkania. Wstęp wolny.

Fot. materiały prasowe

Podziel się tą informacją: