Podano do stołu – spotkanie kulinarne online

Muzeum Krakowa zaprasza na kolejną odsłonę spotkań kulinarnych z cyklu „Podano do stołu”. Tematem wykładu, który odbędzie się w środę, 21 kwietnia, o godz. 17.00 będzie zastawa stołowa.

Zastawę stołową tworzą wszelkiego typu naczynia służące do serwowania potraw. Ich uzupełnieniem są wszelkiego rodzaju utensylia do dzielenia i nakładania na talerze oraz sztućce. Tak współcześnie, jak w przeszłości stół nie mógł się obejść bez odpowiednich naczyń. Rozwój ich form i liczby dał się zauważyć szczególnie od czasu rozpoczęcia w XVIII stuleciu produkcji porcelany w manufakturach europejskich.

Coraz większa pomysłowość w zakresie zróżnicowania kształtów i wielkości naczyń stołowych inspirowana była ich przeznaczeniem. Rozwijała się wraz ze wzbogaceniem menu o nowe rodzaje potraw i upowszechnienie wcześniej nieznanych napojów. W użycie wszedł znany nam termin: serwis, choć jego aktualne rozumienie jest nieco inne niż 300 lat temu. Krucha porcelana stopniowo wyparła naczynia metalowe, zwłaszcza cynowe.

Dzisiaj nie wyobrażamy sobie nakrytego stołu bez użycia kilku rodzajów talerzy. Kawa smakuje najlepiej podana w filiżance… Zamiarem spotkania jest przypomnienie historii zastawy stołowej, przedstawienie wybranych przykładów i… wywołanie wspomnień.

Wykład poprowadzi Marta Marek.

Wydarzenie będzie transmitowane na profilu Muzeum Krakowa na Facebooku.

Podziel się tą informacją: