Kolejne edycje święta będą zatem próba ukazania metody odniesienia sukcesu w dawnej miejskiej społeczności. W ilustrowaniu owych metod pomocne będą różnorodne zbiory Muzeum Krakowa.
Jednym ze sposobów na sukces, skutecznym przepisem na powodzenie zarówno w sferze prywatnej, jak i zawodowej, były wysokiej jakości potrawy, mogące stać się prawdziwą wizytówką domu. Znakomite umiejętności kucharki rzutowały na prestiż państwa domu, a wizyta towarzyska lub kolacja, którą obecnie nazwalibyśmy biznesową, stać mogła się ucztą smaków mogącą niekiedy zaważyć na wzajemnych relacjach, przyjaźniach i wspólnych interesach.
Temat kulinariów w dawnym domu mieszczańskim wpisuje się doskonale także w obecną sytuację pandemiczną, kiedy mamy do czynienie z rozkwitem rozmaitych portali internetowych, audycji radiowych i telewizyjnych związanych z tematem kuchni, diety, sposobów przygotowania potraw.
Program wydarzenia:
- godz. 11.00 – Tajemnice kuchni pradziadków (lekcja online)
Co jadano 100 lat temu? Jak przygotowywano posiłki i jakie dania królowały na stołach naszych pradziadków? Jak można było przygotować herbatę i kawę bez elektryczności? O tym dowiemy się w trakcie spotkania odsłaniającego tajemnice dawnej kuchni.
Zajęcia odbędą się na platformie ZOOM. Rezerwacja miejsc: info@muzeumkrakowa.pl. Koszt: 10 zł od osoby. - godz. 15.00 – Kuchenne rewolucjonistki przełomu XIX i XX wieku – Lucyna Ćwierczakiewiczowa i Maria Gruszecka (wykład online)
W czasach współczesnych na tematy kulinarne wypowiada się każdy, jest to modny element kultury, jednoczący wszystkich wokół smaku, zapachu i atrakcyjnego podania różnorodnych potraw. Modne jest umieć gotować, a wytrawni kucharze, gospodynie i gospodarze domowi oraz amatorzy kuszeni są nowinkami – bądź to wyszukanymi zestawieniami smaków bądź egzotycznymi produktami. Każdy z nas stara się jeść zdrowo i poszukuje opiniotwórczych osobowości, które uczynią kuchenną alchemię przyjemną i smaczną zabawą.
Podkreślić należy, iż sto lat temu starano się jeść zdrowo. Co prawda inne były medyczne poglądy na rozmaite produkty i ich składniki. Zawsze jednak zwracano uwagę na staranność przygotowania potraw, na ich różnorodność, a także na zasobność domowych budżetów.
Podobnie jak obecni szefowie znanych kuchni czy blogerzy kulinarni zachęcają nas do eksperymentów i radości smakowania potraw, tak i przed stu laty działały energicznie autorytety, które doprowadziły do prawdziwej kuchennej rewolucji- warto dla przykładu wspomnieć postać „królowej polskiej kuchni”- warszawianki Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1829-1901). Jej książki kucharskie zmieniły polską kuchnię, a niektóre jej przepisy do dziś cieszą się uznaniem. Pretendentką do miana kulinarnego autorytetu na terenie ziem polskich była także krakowianka – Maria Gruszecka, której „Ilustrowany Kucharz Krakowski” (I wydanie w 1892 r.) konkurował z „365 Obiadami” Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Same autorki niejednokrotnie surowo recenzowały swoje poczynania kulinarne.
Spotkanie będzie transmitowane na profilu Kamienicy Hipolitów na Facebooku.