Podano do stołu! Kolejne spotkanie kulinarne online

Jakich naczyń używano w domu mieszczańskim w okresie nowożytnym (XVI–XVIII w.)? Jaka zastawa gościła na stołach uboższych mieszkańców, a jakiej używali zamożniejsi? Kto i gdzie w Krakowie wytwarzał naczynia i gdzie można było je nabyć? Odpowiedzi na te pytania będzie można uzyskać podczas spotkania online pt. „Naczynia i sztućce w dawnym domu i w gospodzie” w ramach cyklu „Podano do stołu!”

W zbiorach Muzeum Krakowa przechowywane są fragmenty wspaniale zdobionych glinianych talerzy, szklane pucharki, cynowe kufle, miedziane konwie i drewniane łyżki, które przed wiekami służyły dawnym krakowianom. Podczas spotkania, które rozpocznie się w środę, 7 kwietnia o godz. 17.00, będzie można zapoznać się z tymi przedmiotami i posłuchać ich historie.

Spotkanie poprowadzi dr Katarzyna Moskal.

„Podano do stołu! Krakowskie spotkania kulinarne”

Muzeum Krakowa zaprasza do wspólnej „uczty”, jaką jest cykl wykładów poświęconych kulinariom oraz etykiecie przy stole w dawnym Krakowie

Popularnonaukowe wykłady odbywają się w środy, o godz. 17.00, na profilu Muzeum Krakowa na Facebooku. Udział w spotkaniach jest bezpłatny.


Fot: Muzeum Krakowa / materiały prasowe